3ª TROBADA DE CÀRITAS CATALUNYA

img_20161022_095637

Amb el lema «Transformem la societat des de la misericòrdia» es va celebrar ahir, 22 d’octubre de 2016,  la tercera trobada de Càritas Catalunya.

Vàries voluntàries de Càritas Sant Joan Despí hi vàrem assistir i vàrem poder compartir amb voluntaris vinguts de tota Catalunya aquesta jornada tant especial.

img_20161022_095439

Un dissabte que va començar  a Tarragona, Camp de Mart, plujós i gris. Però, tots, quasi unes 2.000 persones, entre voluntaris i gent treballadora  de Càritas, ens hi vàrem trobar molts contents per poder-hi participar.

L’objectiu inicial era el de aprofundir en el nostre compromís i en la tasca de transformació social que duem a terme entre tots.  Ho  vàrem fer des “d’El marc de l’Any jubilar de la Misericòrdia” i com diu el Papa Francesc: «La misericòrdia és una gran llum d’amor i de tendresa”. I aquest era el motiu principal de la convocatòria.

Autocars amb voluntaris arribats des de els diferents bisbats de Catalunya, en representació de les molt diverses Càrites parroquials de diferents poblacions d’arreu, hi varen tenir presència. Tots junts, com una gran família, ens vàrem anar col·locant «per bisbats» als seients de l’interior del impressionant Teatre Auditori de Camp de Mart. És un espai gran, obert i molt lluminós.

img_20161022_095553

Després de la Benvinguda institucional i agraïment a tots, varen cantar » tots junts retrobarem la llum d’un nou demà«…i seguidament, ja varen començar les intervencions, ponències  i el debat:

En primer lloc, els bisbes  de Barcelona i de Tarragona varen tenir unes paraules d’agraïment per tots els voluntaris,  (en tota Catalunya en som uns gaire bé 12.800). Varen deixar molt clara la tasca tant important que estem desenvolupant, tot recordant-nos que la comunitat ens demana que siguem sants i que ens alimentem de forma continuada de la font de l’Eucaristia. “Vosaltres feu molt de treball», varen dir. «Sou una xarxa molt estesa per Catalunya, i tots, absolutament tots els voluntaris, teniu els vostres noms escrits «al llibre de la Vida».

img_20161022_121103

Com a primer ponent va intervenir el Imanol Zubero, doctor en sociologia, diplomat en teologia i professor a de la Universitat del País Basc. Va començar la seva exposició des de l’afirmació:  «Mirar amb misericòrdia ens posiciona per canviar el món».

Amb el exemple del «bon samarità» de l’Evangeli, va fer especial incidència en la mirada misericordiosa del Pare i en la nostre forma com a creients de mirar el món. Ja hauríem d’estar veient els signes de la misericòrdia a la nostre societat.

¿Cual es el último milagro que has presenciado?  ¿Cuál es el último milagro que has hecho?  Todos somos parte en esta sociedad que estamos transformando desde la misericordia.

¿Y la mirada, cómo es tu mirada hacia el hermano? Hay miradas que matan,  otras que salvan, otras que integran, otras que reconcilian…..La mirada de los voluntarios ha de ser ética, entre iguales.  Mirar, dando vida, evitando eso de «mirar sin ver».  Mirar a los ojos de una persona refugiada desde el corazón, mirar a los ojos del hambriento, del desnudo, del que está en la cárcel… y atenderlo como corresponde.

Como segundo punto importante, destacó la protección del destino global del planeta y de lo imprescindible que es el optar por «otro estilo de vida». Como Luther King, a pesar de vivir en un mundo de pesadilla, dijo: «Tengo un sueño…», nosotros desde Cáritas tenemos que vivir nuestro propio sueño: el de desarrollar la mirada –de oportunidad– y de misericordia para poder cambiar el mundo entre todos. Jesús dijo que el Reino de Dios ya está entre nosotros/nosotras. Pues hagamos realidad este milagro.

Estos últimos años han sido un detonante de destrucción de capital social; ha supuesto el fin de muchas empresas, organizaciones, instituciones, por falta re recursos  y emerger un entorno de inseguridades. Pero, pensemos en la transformación y que podemos mirar desde otra perspectiva, con la emergencia de la concepción de la economía del bien común. Ya somos muchas las personas que hemos comenzado a mirar «de otra manera» y poder comenzar a ver «una realidad nueva».  ¿Quién habría pensado hace 20 años que tendríamos una Banca Ética? Mucha gente busca nuevas formas de ver la realidad social, y ya se están empezando a producir pequeños milagros.

logo-Ano-Santo-Misericordia-G-217x300

Y vosotros, los voluntarios, que decidís estar día tras día con esta gente que os necesita, sin que nadie os obligue, pudiendo estar en otras partes haciendo otras cosas…pero optáis por seguir ahí. Sois todos unos locos y locas de Dios.  Perdonad, pero, la gracia está actuando, ya estamos viendo pequeños milagros. El próximo noviembre, nuestro Papa Francisco cerrará la puerta de la Misericordia, y todos nosotros, con este año tan especial,  habremos aprendido que mirar con misericordia nos posiciona para cambiar el mundo.

El segon ponent, Miquel Barbarà, llicenciat en teologia , i sociologia i mestre de capella de la catedral de Tarragona. Amb el títol «L’esperit de Càritas» va fer una molt bona explicació de què és Càritas, deixant molt clar que no som una ONG qualsevol. Potser acabem dient que ho som per deixar en segon terme la pertinença a la comunitat cristiana. «No amaguem la dimensió mes profunda de Càritas». Feu una labor molt important a la societat.

Les nostres actituds, voluntaris i treballadors de la casa: Tots, feina ben feta i hem de complir com a professionals, sempre!!. L’esperit cristià s’ha de veure, i hem d’acollir i respectar a tothom que vingui de fora. El poble català és un poble acollidor i que té gran respecta per les identitats de tothom. No cal fer política de tot plegat.

Després de les intervencions i debat amb preguntes als ponents, esmorzar comunitari amb un tros de coca i un suc. Seguidament, l’experiència de pallassos sense fronteres amb una actuació del grup molt divertida, però amb una essència molt solidària i social. (Porten uns 28 anys: van per tot el món fent riure i distraient els nens i els grans, països en guerres, amb pobresa i amb molts problemes socials. )

Després, Dinar solidari de germanor, visites a la ciutat, i per acabar, una gran Eucaristia de tots plegats d’Acció de Gràcies.  En fi,  una jornada inoblidable. Fins l’any proper voluntaris i voluntàries!!!  I recordem:  Junts podem transformar la societat des de la misericòrdia!!!  Endavant…..

img-20161022-wa0005

Ubi Caritas el amor deus ibi est

1.- Si tingués tanta fe que fos capaç de moure les muntanyes, però no estimés, no seria res.

2.- Si repartís tots els meus béns al pobres, fins si em vengués jo mateix per esclau, però no estimés, de res no em serviria.

3.- El que estima és pacient, no s’irrita, el qui estima no es venja: sinó que troba el goig en la veritat, tot ho excusa, tot ho creu, tot ho espera, tot ho suporta.

Anuncio publicitario

2 comentarios en “3ª TROBADA DE CÀRITAS CATALUNYA

  1. Maria Marzo dijo:

    La verdad que fué una jornada de voluntarios/as muy buena. Cuando finalizé el día hice una reflexión del encuentro, te planteas que tienes que seguir trabajando con más coraje y dedicación con los más desfavorecidos de esta sociedad.

    Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s