¿QUÈ ESTÀ PASSANT? SON ESSERS HUMANS……

04-04-HCR-SYRIA-IRAQ

Nota de Càritas Europa davant la reunió extraordinària del Consell de Justícia i Interior de la UE que es celebrada a Brussel·les

En una nota difosa el passat 14 de setembre a Brussel·les amb motiu de la cimera extraordinària del Consell de Justícia i Interior de la UE que va tenir lloc a la capital belga, Càritas Europa recorda que els migrants i sol·licitants d’asil són, abans de res, éssers humans que necessiten ajuda urgent.

Aquest és el contingut íntegre de la declaració:

Les organitzacions Càritas a tot Europa estan consternades pels resultats produïts pel col·lapse de les polítiques migratòries europees. Davant d’això, Càritas Europa reitera la seva crida als responsables europeus a adoptar una postura inequívoca per afrontar els aspectes humans de la migració i l’actual crisi humanitària basada en el reconeixement que els migrants i sol·licitants d’asil que arriben a Europa no són una amenaça . Per contra, aquestes persones ofereixen una oportunitat meravellosa perquè els europeus manifesten un sentiment incondicional de solidaritat amb els més necessitats.

Els ministres que participen avui a la reunió extraordinària del Consell Europeu de Justícia i Interior han d’abordar el debat sobre el reassentament com una forma d’obrir camins legals, eficients i segurs a Europa que impedeixin que aquestes persones desesperades posin les seves vides i els seus estalvis en mans de contrabandistes.

Les tragèdies que estem presenciant són el símptoma de les polítiques migratòries més restrictives aplicades mai per Europa. La Unió Europea necessita urgentment un pla de reassentament comú i permanent basat en estimacions realistes. El programa de reassentament acordat del passat mes de juliol pretenia cobrir 22.000 places, una xifra totalment aliena a la realitat. Segons l’ACNUR, només aquest any 900.000 persones necessiten ser reassentades urgentment i la UE ha d’assumir la seva part.

A més d’un programa de reassentament revisat i millorat, els ministres han de prendre en consideració l’ampliació de l’ús del visat per raons humanitàries que inclogui un reconeixement comú de la condició de refugiat a tota la Unió Europea. Així mateix, han de promoure les reunificacions familiars per contribuir a una millor i més sana integració dels nouvinguts, segons ha assenyalat el Tribunal Europeu de Justícia.

«Aquest Consell és crucial per al futur d’Europa. El que està en joc és enorme. La idea d’una Europa basada en els valors de la solidaritat i el respecte de la dignitat humana estan amenaçats per la falta de resposta europea a una crisi que està provocant un terrible i insuportable saldo de morts «, ha assegurat Jordi Nuño Mayer, secretari general de Càritas Europa davant la reunió d’avui.

Càritas Europa considera que cal un enfocament basat en quatre eixos perquè els governs puguin fer front a aquesta crisi, salvar vides d’una manera eficient i humana, i proporcionar solucions duradores a llarg termini.

A Europa:

  •  Establir vies eficients, legals i segures per entrar a Europa, com són el reconeixement de l’estatus de refugiats i la concessió de visats humanitaris a través de la Unió Europea, la supressió de visats en cas de crisi, l’ampliació de la reunificació familiar i la posada en marxa de programes de reassentament adaptats a les necessitats reals.
  •  Acompanyar els que arriben a través de canals segurs i legals amb polítiques d’integració eficients que fomentin la integració social sostenible a través de la integració laboral i l’educació, entre altres mesures.


A l’estranger:

  •  Contribuir a garantir que les condicions de vida als camps de refugiats fomenten un major desenvolupament humà dels refugiats, incloent activitats escolars i de lleure per a infants, educació d’adults i reinserció en els mercats de treball locals.
  •  Invertir en mesures diplomàtiques i polítiques per posar fi a la guerra i aconseguir una pau sostenible als països afectats per conflictes.

Font: Càritas Diocesana Sant Feliu de Llobregat

RECORDA QUE CÀRITAS ÉS:  l’expressió de l’amor i el compromís de la comunitat cristiana per les persones que es troben en situació de pobresa, vulnerabilitat o exclusió social

ajuda’ns a ajudar

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s